6721 Szeged, Osztróvszky utca 6. | Tel:  +36 62 424-248 | Email: minority@t-online.hu |

Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Lengyel Önkormányzat
Szegedi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Német Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat

XIX. SZEGED BOLGÁR KULTURÁLIS NAPOK

 

2023.10.26. csütörtök

20.00   Cafe Radnóti (Egyetem utca 2.)

Bolgár táncház a Balkán Táncegyüttessel

Az együttes 1990 óta működik, fő profilját a bolgár táncok jelentik, repertoárja felöleli Bulgária minden tájegységét. Az együttes rendszeres résztvevője hazai fesztiváloknak és kulturális rendezvényeknek, de céljuk nem csak a néptáncok színpadi bemutatása, hanem azoknak táncházakban való tanítása is. A csoport a szegedi bolgárokkal régóta szoros kapcsolatot ápol, ennek keretében az együttes vezetője, Majthényi Dániel, a szegedi Nemzetiségek Házában havi rendszerességgel bolgár néptáncokat oktat. A táncházban a zenei kíséretet a Folk Pack zenekar biztosítja.

 

2023.10.27. péntek

17.00   Nemzetiségek Háza (Osztrovszky utca 6.)

Bulgária zsidó öröksége - Anthony Georgieff bolgár fotóművész kiállítása

80 évvel ezelőtt, 1943 márciusában született meg a döntés Bulgáriában arról, hogy megtagadják az ország 48 ezer fős zsidó lakosságának náci haláltáborokba való deportálását. Sok bolgár ma hőstettként dicsőíti ezt, megfeledkezve a bolgár állampolgársággal nem rendelkező, Macedóniában és az égei-tengeri Trákia területén élő csaknem 12 ezer zsidó sorsáról, akiket a nácibarát Bolgár Cárság koncentrációs táborokba küldött. A témával kapcsolatos közbeszéd elsősorban arra összpontosul, hogy kié a dicsőség a megmentésért: a bolgár cáré, a Kommunista Párté, az ortodox egyházé, néhány parlamenti képviselőé, vagy a bolgár civil társadalomé. Ezek a kérdések más kérdéseket is felvetnek: a háború után miért maradt mégis olyan kevés zsidó a kommunista Bulgáriában? Mi történt a legalább tizennyolc évszázados zsidó jelenlét örökségeivel a bolgár területeken? A kiállítás a fotóművészet segítségével vizuálisan válaszol ezekre a kérdésekre, bemutatja a mai Bulgáriában található, használaton kívüli zsinagógákat és elhagyott temetőket, de az ország néhány ezer fős zsidó közösségének jelenlegi életére is fókuszál.

A kiállítást megnyitja: Anthony Georgieff bolgár fotóművész, közreműködnek: Zoltán Péter klarinétművész, Klebniczki György zongoraművész. Elhangzik: Kovács Béla: Sholem, Ernst Bloch: Nigun, Serban Nichifor: Klezmer Dance.

 

2023.10.28. szombat

11.00   Nemzetiségek Háza (Osztrovszky utca 6.)

Malko Teatro: Hiter Peter az erdőben - mesejáték gyerekeknek

„A népmese olyan, mint a madár, nem ismer határokat.” A bolgár népmesékben is fellelhetők más népek meséinek elemei. A Malko Teatro most az állatmesékből válogatott, tudatosan keresve azokat a motívumokat, amelyek más népek meséiben is előfordulnak. Úgy fűzték fel őket egy szálra, hogy főszereplőnek egy igazi bolgár népmesei hőst választottak, Ravasz Pétert. Ravasz Péter a török idők szülötte. Nasztradin Hodzsa bolgár megfelelője, sok történetben akár legyőzője is. Ravasz Péter most az erdőbe keveredik, egy mesés erdőbe, ahol összetalálkozik a bolgár népmesék állatfiguráival.

Játssza: Simon Attila, jelmez, zenei szerkesztő: Hadzsikosztova Gabriella, konzultáns: Orosz Klaudia, Jászai Mari-díjas bábtervező, írta és rendezte: C. Nagy István

 

2023.11.07. kedd

17.00   Nemzetiségek Háza (Osztrovszky utca 6.)

Hunyadi János hosszú hadjárata 1443-1444 telén - Négyesi Lajos hadtörténész előadása

Az 1443 júniusa és 1444 februárja között Ulászló magyar és lengyel király, valamint Hunyadi János erdélyi vajda által vezetett téli hadjárat, a korszak egyik legjelentősebb fegyverténye volt az erősödő Oszmán Birodalom meggyengítése és a Balkánról való kiszorítása érdekében. A vállalkozás nem érte el a kitűzött célját, de megmutatta, hogy a keresztény erők képesek több hónapos hadjáratot folytatni a törökök által megszállt területen és jelentősebb veszteségek nélkül visszatérni. A siker hátterében nem kis részben Hunyadi János hadvezéri tehetségét kell látnunk, de az is megmutatkozott, hogy a magyar haderő sokkal hatékonyabb volt, mint ázsiai ellenfele. Az előadás bemutatja a hadjárat kiváltó okait, a lezajlott eseményeket és Hunyadi tevékenységét.

 

2023.11.10. péntek

20.00   Cafe Radnóti (Egyetem utca 2.)

A Zűrös Banda koncertje

Tagok: Básits Branka – ének, Babcsán Bence - szaxofon, klarinét, Bede Péter – szaxofon, Deáky Marci - szaxofon, klarinét, Varga Kornél – gitár, Boros Attila – basszusgitár, Kertész Ákos - dob

Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A lemez a megjelenés után szinte azonnal felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts Europe-nak a legjobb albumai közé. Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat. 2021 című második lemezükön már saját szerzemények is hallhatóak, nem csak népdalfeldolgozások. A magyar nyelvű szövegek többségbe kerültek ezen a lemezen, miközben a zenében a balkáni vonal továbbra is megmaradt. Ez a lemez is WMCE toplistás lett, 2021. szeptemberében a világ 10. legjobb világzenei albumává választották Berlinben. www.facebook.com/zurosbanda

 

 

Szervező: Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat

 

 

X