6721 Szeged, Osztróvszky utca 6. | Tel:  +36 62 424-248 | Email: minority@t-online.hu |

Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Lengyel Önkormányzat
Szegedi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Német Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat

Hirdetmények

XVI. SZEGEDI BOLGÁR KULTURÁLIS NAPOK

2020.10.07. szerda
18.00   Nemzetiségek Háza (Osztrovszky utca 6.)
Bolgár táncház a Balkán Táncegyüttessel
Az együttes 1990 óta működik, fő profilját a bolgár táncok jelentik, repertoárja felöleli Bulgária minden tájegységét. Az együttes rendszeres résztvevője hazai fesztiváloknak és kulturális rendezvényeknek, de céljuk nem csak a néptáncok színpadi bemutatása, hanem azoknak táncházakban való tanítása is. A csoport a szegedi bolgárokkal régóta szoros kapcsolatot ápol, ennek keretében az együttes vezetője, Majthényi Dániel, a szegedi Nemzetiségek Házában havi rendszerességgel bolgár néptáncokat oktat. A táncházban a zenei kíséretet az együttes zenekara biztosítja.

 

 

2020.10.07. szerda
20.30   Nemzetiségek Háza (Osztrovszky utca 6.)
A Borinka trió koncertje
A trió fő profilja a bolgár zene. A tagok bolgár népzene iránti rajongása, mely összeköti ezt a három muzsikust, rengeteg zenei ötletet inspirál, létrehozva egy új, érzelmileg gazdag hangzásvilágot. A zenekar célja a bolgár népzene jellegzetes elemeinek egyedi bemutatása saját, egyéni interpretációjukban. Érdekesség, hogy a zenekar elnevezése, a Borinka, magába foglalja az énekesnő, Fekete Bori nevét is. A Borinka bolgár női név, melynek etimológiája a fenyves szóra vezethető vissza, felidézve ezzel a bolgár tájat.
Tagok: Fekete Bori – ének, Eredics Dávid - klarinét, bolgár kaval, ének, Varga Kornél – gitár

 

2020.10.14. szerda
17.00   Nemzetiségek Háza (Osztrovszky utca 6.)
Epizódok a X-XI. századi bolgár-magyar kapcsolatokból - Négyesi Lajos hadtörténész előadása
Négyesi Lajos előadásában a korai magyar történet bolgár és bizánci kapcsolatainak néhány érdekes példáját ismerteti a 895-ös bolgár háborútól Szent László bizánci-angolszász kapcsolatáig.

2020.10.16. péntek
18.00   Nemzetiségek Háza (Osztrovszky utca 6.)
Kommunista Bulgária - Anthony Georgieff fotókiállítása
A kommunista örökség Bulgáriában nem csupán emlékművekből és szobrokból áll. Anthony Georgieff bolgár fotóművész kiállítása a közelmúlt történetének évekig tartó tanulmányozása során született, mely kutatómunka alatt Georgieff bejárta egész Bulgáriát. A képeken láthatunk a kommunista korszakból hátramaradt hatalmas mennyiségű, mindenféle típusú (katonai, mezőgazdasági, falusi és városi) romokat, még mindig forgalomban lévő, ma már nem létező országokban (mint az NDK, Csehszlovákia vagy a Szovjetunió) gyártott autókat, megütközést és sokszor nevetséget keltő táblákat. A Kommunista Bulgária kiállítás utazás időben és térben egyaránt. A kiállítás az Amerika Bulgáriáért Alapítvány közreműködésével valósul meg.

 

2020.10.20. kedd
20.00   Grand Café (Deák Ferenc utca 18.)
Malko Teatro: BG rádió repülés
Az előadás műfaját leginkább sanzonestként lehetne meghatározni, ha hozzátesszük a korrajzot, amit a dalok hátterébe teszünk. Nem információáradatot akarunk a nézőkre zúdítani, csak némi hangulatot felidézni, a korból, amikor ezek a dalok születtek. Egy történet, egy vers, egy vicc. Az előadásban hallhatók Bulgária nagy slágeréi a 70-es, 80-as, 90-es évekből. A szép és mély dalszövegek szerzői híres bolgár költők.  A zenét pedig átdolgoztuk és a francia sanzon és a jazz világában elhelyeztük el.
Közreműködnek: Hadzsikosztova Gabriella – ének, próza, Simon Attila – hegedű, zongora, Weisz Gábor – szaxofon, fuvola, Gyányi Marcell – nagybőgő, Kovács Tamás – dob, Rózsa István – tuba, Wertetics Szlobodán – tangóharmonika. Rendező: C. Nagy István. Zenei vezető: Weisz Gábor

 

2020.10.30. péntek
20.00   Grand Café (Deák Ferenc utca 18.)
Meszecsinka-koncert
A Fonogram díjas Meszecsinka idén sem pihent – nyáron több hazai koncert mellett fellépett Szlovéniában és Litvániában is. Szegedre új dalokkal érkezik.
A zenekar tagjai: Oláh Annamari - ének, fuvola, Biljarszki Emil - gitár,billentyűk, Krolikowski Dávid – ütőhangszerek, Somogyi Ferenc - basszusgitár 

 

2020.11.05. csütörtök
20.00   Grand Café (Deák Ferenc utca 18.)
Emil & Friends koncert
A Meszecsinkából és Korai Örömből ismert Biljarszki Emil szóló projektje. Zenekarai mellett eddig nem került szélesebb nyilvánosságra Emil saját zenéje.  A Narrátor Records által kiadott lemezén sokféle stílust halhatunk, az akusztikus és ambientes, mélyebb hangvételű számoktól balkáni raggán keresztül kemény rockig.

Szervezők:
Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat
Bolgár Baráti Társaság

 

FONTOS!
A vírushelyzet miatt fokozottan kérünk Mindenkit, hogy csak abban az esetben jöjjön el a programokra, ha egészséges és nincsenek tünetei. Fokozottan figyeljünk a higiéniai előírások betartására. Vigyázzunk egymásra!

 

 

Október 16. (kedd) 18.00
Kommunista Bulgária – Anthony Georgieff bolgár fotóművész kiállítása
Megnyitó: 2020. március 24., kedd – 18.00
Megnyitja: Farkas Baráthi Mónika

A kommunista örökség Bulgáriában nem csupán emlékművekből és szobrokból áll. Anthony Georgieff bolgár fotoművész kiállítása a közelmúlt történetének évekig tartó tanulmányozása során született, mely alatt Georgieff bejárta egész Bulgáriát. A képeken láthatunk a kommunista korszakból hátramaradt hatalmas mennyiségű, mindenféle típusú (katonai, mezőgazdasági, falusi és városi) romokat, még mindig forgalomban lévő, ma már nem létező országokban (mint az NDK, Csehszlovákia vagy a Szovjetunió) gyártott autókat, megütközést és sokszor nevetséget keltő táblákat. A Kommunista Bulgária kiállítás utazás időben és térben egyaránt.
A kiállítás az Amerika Bulgáriáért Alapítvány közreműködésével valósul meg.
Szervezők: Bolgár Kulturális Intézet és Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat
X