6721 Szeged, Osztróvszky utca 6. | Tel:  +36 62 424-248 | Email: minority@t-online.hu |

Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Lengyel Önkormányzat
Szegedi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Német Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi  Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat

XV. SZEGEDI BOLGÁR KULTURÁLIS NAPOK

2019.10.15. kedd
19.00   Nemzetiségek Háza (Osztróvszky utca 6.)

Plovdiv 2019 - Madarak bazilikája

2019-ben a bulgáriai Plovdiv lett hivatalosan Európa kulturális fővárosa. Plovdiv Európa egyik legősibb városa, az első bolgár város, amely elnyerte ezt a címet. Építészete felidézi a trák, a görög, a római, a bizánci és az oszmán korszakot. A plovdivi püspöki bazilika fényűző mivoltára ma a színpompás padlómozaikok szolgáltatják a legékesszólóbb bizonyítékot jelképeikkel és madárábrázolásaikkal. Az ebből az alkalomból rendezett fotókiállítást megnyitja Farkas Baráthi Mónika, a Haemus bolgár-magyar folyóirat Plovdiv-számát bemutatja Hadzsikosztova Gabriella.

2019.10.15. kedd
19.00   Nemzetiségek Háza (Osztróvszky utca 6.)

Tzveta Sofronieva: A föld színe

„Indulj el a versben található nyomokon, hogy határokat léphess át, és a másikban, a holnapban felismerd önmagad.” Lucifer sötét képeit mutatja fel korunk kimagasló költőnőjének, Tzveta Sofronievának többnyelvű, több műfajú, az irodalmi, tudományos és hétköznapi nyelvi regiszterekkel zsonglőrködő posztdramatikus poézise.
A Malko Teatro irodalmi performansza. Közreműködnek: Hadzsikosztova Gabriella, Horváth Veronika, Bucsi Annamária színművészek és Gyányi Marcell nagybőgő

 

2019.10.17. csütörtök
20.00   Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.)

A Zűrös Banda koncertje

A Zűrös Banda zenéjében a magyar és balkáni zenei hagyományok mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts Europe-nak (WMCE) legjobb albumai közé.
Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott.
Tagok: Básits Branka - Junior Prima díjas (ének), Bede Péter (szaxofon), Babcsán Bence (szaxofon), Varga Kornél (gitár), Boros Attila (basszusgitár), Kertész Ákos (dob).

 

2019.10.22. kedd
18.00   SZTE Rektori Épület, 5-ös terem (Dugonics tér 13.)

Az 1444-es várnai csata - Négyesi Lajos hadtörténész előadása

575 évvel ezelőtt, 1444. november 10-én vívták az I. Ulászló magyar király és Hunyadi János által vezetett keresztes hadak, illetve II. Murád oszmán szultán seregei a várnai csatát, mely a keresztény uralkodó meggondolatlan támadása és halála miatt a törökök győzelmével végződött. Az ütközet nyomán a szegedi béke megszegésével indított hadjárat katasztrofális véget ért, vagyis az oszmánokat nem sikerült kiszorítani a Balkánról, igaz, a Várna mellett elszenvedett veszteségek Murád számára is komoly csapást jelentettek.

 

2019.10.24. csütörtök
21.00   JATE Klub (Dugonics tér 13.)

Milenita-koncert

Milenita egyszemélyben zenész, zeneszerző, szövegíró és énekes. Kevesebb mint egy évtized alatt a bolgár alternatív színpad kultikus alakjává vált. Sajátos hangjával és örökös mosolyával a nagy zenei események rendszeres fellépője, sikeresen működik együtt más műfajok képviselőivel, filmszerepeket is vállal. Zenei stílusok keveredése (Smooth jazz, Pop, Trip hop, Swing, Electro swing, Downtempo, R&B, Lounge, Jazz, Reggae fusion) és attraktív színpadi jelenléte felejthetetlen élmény a közönség számára.

 

2019.11.07. csütörtök
20.00   JATE Klub (Dugonics tér 13.)

Bolgár táncház a Balkán Táncegyüttessel

Az együttes 1990 óta működik, fő profilját a bolgár táncok jelentik, repertoárja felöleli Bulgária minden tájegységét. Az együttes rendszeres résztvevője hazai fesztiváloknak és kulturális rendezvényeknek, de céljuk nem csak a néptáncok színpadi bemutatása, hanem azoknak táncházakban való tanítása is. A csoport a szegedi bolgárokkal régóta szoros kapcsolatot ápol, ennek keretében az együttes vezetője, Majthényi Dániel, a szegedi Nemzetiségek Házában havi rendszerességgel bolgár néptáncokat oktat. A táncházban a zenei kíséretet az együttes zenekara biztosítja.

 

Szervezők:
Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat
Bolgár Baráti Társaság