6721 Szeged, Osztróvszky utca 6. | Tel: (62) 424-248 | Email: minority@t-online.hu |

Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Lengyel Önkormányzat
Szegedi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Német Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi  Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat

Májusi programajánló

  

Kedves Barátaink!

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljam a Nemzetiségek Háza május havi programjait.

Május 3. 18.00 – 19.00
Családi klub - Korom István mentálhigiénés szakember vezetéséve
Kell-e kezelni a stresszt?
Kötetlen beszélgetés fiatalok és szülők számára.

 

Május 5. 17.00
A POLUNYCHKA Táncegyüttes és a Bánát Szerb Néptáncegyüttes utánpótlás csoportjának bemutatója

POLUNYCHKA Táncegyüttes (Ukrajna):

A táncegyüttest az ukrajnai Lviv városában 1993-ban alapította Nataliya Dobynda, aki a mai napig az együttes vezetője, koreográfusa. Az együttes 17 csoportjában 6 és 20 év közötti gyermekek és fiatalok táncolnak. Az évek során számos kitüntetésben részesültek, illetve lehetőségük volt Európa több országában is fellépni. Most épp Olaszország felé tartanak és útközben a mi városunkban is megmutatják a tehetségüket egy ukrán néptánccsokor bemutatásával.

 

Bánát Szerb Néptáncegyüttes – utánpótlás csoportja:

Deszken a helyi szerb kulturális életet többek között a Bánát Néptáncegyüttes képviseli. Sokéves munkájuk során országos és nemzetközi hírnévre tettek szert. Most az utánpótlás csapat mutatkozik be a Nemzetiségek Házában, akik kisebb nagyobb átalakulásokkal 10 éve táncolnak. Jelenlegi tanáruk, Dunai Péter 2012-ben kezdett a csoporttal foglalkozni. A Bánát Táncegyüttes célja, hogy minél több utánpótlást ki tudjon nevelni, akik később a felnőtt tánccsoportban is folytatják a táncolást. Számunkra nisavai táncokat mutatnak be.

 

Görög-szerb táncház
A táncokat tanítják az Eleftheria Tánccsoport és Bánát Táncegyüttes tagjai
Közreműködik a Bánát Néptáncegyüttes tambura zenekara

 

Május 8. 17.00
Gerencsér Péter előadása
Bársonyos újjászületés: a "Generácia 90" (90-es generáció) a kortárs szlovák filmben
Szervező: Szegedi Szlovák Önkormányzat

 

Május 8. 18.30 – 20.00

Török folklórtánc kurzus

A kurzus keretein belül megismerkedhettek Törökország regionális néptáncaival nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is!
A csipet elméleti bevezetést követően átmelegítjük izmainkat a tánclépések elsajátításához, majd táncház jelleggel elrepülünk Anatólia, a Fekete - tenger vagy éppen Kelet-Törökország csodálatos vidékére, minden alkalommal egyre összetettebb lépésekkel, majd kombinációkkal egészen a koreográfiáig! Mivel az alapoktól vesszünk mindent, és minden alkalommal ismétlünk egy kicsit, így később is be lehet kapcsolódni annak, aki kedvet érez egy keleti hangulatú esthez. A kurzust minden második hétfőn tartjuk a Nemzetiségek Házában!
A kurzus részvételi díja: 600 Ft/fő/alkalom (1,5 óra)
A kurzus minimum 5 fő részvételével tartjuk meg.
Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Várok mindenkit szeretettel!
Gülay 
(Korom Alexandra- okleveles orientális folklór táncoktató és táncos)
Kényelmes puha talpú cipőt, pacsnit hozzatok magatokkal! 
 
 
Május 9. 17.00
Kiállításmegnyitó
Kónyáné Szecsei Ibolya: Kalapvarázs
A kiállítást megnyitja Dr. Tóth Rózsa

 

Május 10. 18.00 – 20.00
Görög tánciskola
Táncoktató: Szeltner László

 

Május 15. 17.00
Tomáš Vašut előadása
A közlekedési infrastruktúra és gépipar fejlődése Szlovákiában 1939-ig
Szervező: Szegedi Szlovák Önkormányzat

 

Május 18. 18.00 – 19.00
Auf Schatzsuche – német kincsek
Német kultúrtörténeti kalandozás Váradi Gáborral
Szervező: Szegedi Német Nemzetiségi Önkormányzat

 

Május 19-21.
Nemzetiségi Napok
 
Dugonics tér
Május 19. péntek 20:00
A Balkán Táncegyüttes színpadi programja, majd bolgár táncház.
A táncokat Majthényi Dániel tanítja, zenél a Balkán Quintet.
 
Móra Ferenc Múzeum
Május 20. szombat 11:00
Kiállításmegnyitó. Ciprusi-magyar kapcsolatok.
 
Május 20. 15:00 – 17: 30
Nemzetiségi Gála - Dugonics tér
Görög:
Ellinizmosz Görög Tánccsoport :
Az Ellinizmosz Egyesületet Budaörs város görög kisebbsége alapította 2004-ben.
A Magyarországon élő görög asszonyokból álló tánccsoport Görögország minden területéről, többek között ipiroszi, thesszálian, makedón, trák, szigeti stb. származó tradicionális görög táncokat és dalokat ad elő.
 
Eleftheria Tánccsoport:
"Az Eleftheria Tánccsoport 2013-ban alakult a szegedi görög táncház-programsorozat lelkes résztvevőiből. Az együttes vezetője Szeltner László. 
Görögország különböző területeiről tanulnak táncokat. A fiatal együttes repertoárjába többek között olyan táncok tartoznak, mint a koftos, a zonaradikos és a mindenki által ismert és kedvelt Zorba szirtakija. 
Céljuk, hogy megismertessék a görög táncokat, a görög életérzést az emberekkel, és hogy terjesszék a tánc iránti szeretetüket."
 
Kariatidak
Görög nemzetiségű asszonykórus, amely célkitűzése a görög kultúra, irodalom, zene, tánc, gasztronómia, sport és más társadalmi hagyományok megismertetése és ápolása. Előadásukban rendhagyó módón ciprusi dalokat adnak elő.

 

Szlovák:
Pannónia Hagyományőrző Néptánccsoport
Művészeti vezető: Szilágyi Zsolt.
Néptánccsoport alakult kistarcsai fiatalokból az 1990 es évek elején a helyi Kék nefelejcs asszonykórus segített a fellépő ruhák, énekek kiválasztásában és fellépéseknél több alkalommal énekelt a táncokhoz. Fellépő gyerekek szülei, fiatalabb asszonyok az énekekhez karikázót kezdtek táncolni, sikerrel szerepeltek. Sikerük volt a fellépések előkészítésében a fiatalok szülei sokat segítettek öltözködésben népviseleti ruhák gyűjtésében, varrásában. Táncoló, énekelő asszonyokhoz férjeik és a néptáncot szerető férfiak csatlakoztak és 1994-ben megalakult a hagyományőrző néptánc csoport. 
Pest környéki és felvidéki szlovák és magyar páros néptáncot, karikázót, verbunkot, táncolnak falunapokon, nemzetiségi fesztiválokon. Több szomszédos országban felléptek és viszik hírét a kistarcsai szlovák népviseletnek és néptáncnak. István napi köszöntő táncszámra arany minősítést kaptak. Tevékenységüket az önkormányzat és a szlovák nemzetiségi önkormányzat segíti, támogatja.
 
Vencsok Hagyományörző Népdalkör
A „Venčok”, azaz koszorú, Hagyományőrző Népdalkör 1996 októberében alakult Nagytarcsán. Megalakulása óta a szlovák kisebbségi önkormányzat támogatásával működik. Az asszonykórus legfontosabb feladatának a nagytarcsai magyar és szlovák hagyományok felkutatását, színpadra állítását, bemutatását és átörökítését tartja. Saját gyűjtésű népdalaik, néptáncaik és néphagyományok megismerését szintén fontosnak tartják. Művészeti vezető: Nitkulinetz Zsanett, a zeneiskolai igazgatója. A menyecskekórus kicsi, de lelkes csapata igyekszik mindenmeghívásnak eleget tenni. Szívesen megtanulnak minden magyar, vagy szlovák népdalt, melynek dallama, vagy szövege megnyeri tetszésüket. Szeretnénk megőrizni az eredeti nagytarcsai népviseletet, amelyet színpadon is bemutatnak. Az asszonykórus tagjai gyakran fellépnek a környező teleülések falunapjai, kulturális rendezvényeken, valamint a fővárosi szlovák kisebbségi önkormányzatok által szervezett programokon is. A Vencsok Hagyományőrző Népdalkör igyekszik Nagytarcs jó hírnevét továbbá örökíteni.
 
Örmény:
Alexander Arutjunjan trombitaversenye
Szász Norbert az SZTE Zeneművészeti Karának trombita szakos hallgatója. Zongorán közreműködik Klebniczki György zongoraművész, az SZTE ZMK oktatója. A versenymű a modern trombitairodalom egyik legnépszerűbb darabja.
 
Német:
"Theissblume" Kórus 
A Magyarországi Németek Csongrád Megyei Egyesülete "Theissblume" Kórusa német és sváb dalokat énekel. A "Theissblume" Kórus őrzi és ápolja a régi hagyományokat ezért a kórustagok német és sváb dalokat tanulnak és adnak elő.

 

Szlovén:
Dovje néptánccsoport
A Dovje néptánccsoportot 2009-ben lelkes önkéntes tűzoltók élesztették újjá. A csoportot a szomszédos falvak Dovje, Mojstrana és Radovna fiataljai alkotják.  A zenét a harmonika, a nagybőgő és a klarinét szolgáltatja. Táncok Északnyugat-Szlovénia már majdnem feledésbe merült táncai, de a szenvedéllyel és a vidámsággal megpróbálják életben tartani utódainknak is.

 

Május 20. 20:00 
Pyrgos Görög Zenekar és az Eleftheria Tánccsoport görög táncháza
„A Pyrgos görög táncház, a görög nép kultúráját, zenéjét és táncait kedvelő nagyközönségnek a találkozási helye. A hangulatos táncházi esték felelevenítik a görög tájak szépségét, a hamisítatlan mediterrán hangulatot és a tüzes görög virtust. A bouzoukik különleges muzsikájára az érdeklődők együtt táncolhatják „Zorba, a görög” táncát és sok más hagyományos görög lánc- és körtáncot."
A táncházban a táncokat a szegedi Eleftheria Tánccsoport tagjai tanítják.
 
Dugonics tér
Május 21. 19:00
A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat programja.
Kucubanda és barátai, Rácz Duó és a városi cigány versmondó verseny győztesei.

 

Május 21. 20:00
Szerb táncház a Bánát Néptáncegyüttessel
A deszki együttes feladata a szerb kultúra, a néphagyományok, a népzene, a néptánc és az anyanyelv ápolása, illetve átörökítése a jövő generációja számára.

 

Nemzetiségek Háza

Május 22. 18.30 – 20.00

Török folklórtánc kurzus

A kurzus keretein belül megismerkedhettek Törökország regionális néptáncaival nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is!
A csipet elméleti bevezetést követően átmelegítjük izmainkat a tánclépések elsajátításához, majd táncház jelleggel elrepülünk Anatólia, a Fekete - tenger vagy éppen Kelet-Törökország csodálatos vidékére, minden alkalommal egyre összetettebb lépésekkel, majd kombinációkkal egészen a koreográfiáig! Mivel az alapoktól vesszünk mindent, és minden alkalommal ismétlünk egy kicsit, így később is be lehet kapcsolódni annak, aki kedvet érez egy keleti hangulatú esthez. A kurzust minden második hétfőn tartjuk a Nemzetiségek Házában!
A kurzus részvételi díja: 600 Ft/fő/alkalom (1,5 óra)
A kurzus minimum 5 fő részvételével tartjuk meg.
Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Várok mindenkit szeretettel!
Gülay 
(Korom Alexandra- okleveles orientális folklór táncoktató és táncos)

Kényelmes puha talpú cipőt, pacsnit hozzatok magatokkal! 

 

 

Május 23. 18.00
Testi-lelki egyensúly és a testtartás kölcsönhatása
Kubatov Ilona gerinctréner bemutató foglalkozása

 

 

Május 25. 15.00

III. Kórustalálkozó és a Nemzetiségek Háza Alkotó Klubjának kiállítás megnyitója
Résztvevők: "Theissblume" német kórus, Vyshivanki - ukrán énekkar, Dankó Pista Nóta kórus, Őszirózsa Népdalkör Egyesület
A kiállítást megnyitja Dr. Tóth Rózsa az Alkotó Klub vezetője
Szervező: Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete

 

Május 31. 18.00 – 20.00
Görög- Szerb záró táncház
Táncoktató: Szeltner László
Szervező: Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete, Bánát Táncegyüttes

 

 

Nyári tábor ovisoknak és iskolásoknak a Nemzetiségek Házában.
 
A korábbi évekhez hasonlóan az iskolai tanév vége után idén is megrendezzük a Nemzetiségi Gyerektábort a Nemzetiségi Szövetséggel karöltve. 
A korábbi években az óvodás korcsoport még nem, vagy kis létszámban vett részt a Nemzetiségi Tábor programjain. Idén számukra is szeretnénk programokat szervezni óvodapedagógus bevonásával.
 
A tábor tervezett időpontja: 
A 6-14 éves korosztály számára: 2017.06.19. - 06.23.
Az óvodás korosztály számára: 2017.06.26. - 06.30.
 
A tábor tervezett részvételi díja: 12.000 Ft/fő
 
A  gyermekeknek tartalmas, hasznos, de ugyanakkor szórakoztató programokkal készülünk. A részletes programtervet május közepén hirdetjük meg.
Bővebb információ a 70 339 2594-as telefonszámon.
 

 

A programok ingyenesen látogathatóak.

(6721 Szeged, Osztróvszky utca 6.)
Telefon: 62/424- 248, 
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.minority-szeged.hu